Trick or treat? Met deze vraag gaan kinderen in griezelige outfits en vergezeld door verlichte pompoenen vandaag langs de deuren. Op 31 oktober vieren veel mensen, -vooral in Groot-Brittanië, de Verenigde Staten en Canada- Halloween. Maar waar komt dit ‘duistere’ feest eigenlijk vandaan?

Halloween komt van het Keltische feest Samhain. Al vanaf het begin van onze jaartelling werd dit feest gevierd door de Kelten in Ierland en Groot-Britannië om het jaar mee af te sluiten en de oogst te vieren. Samhain ging gepaard met het aansteken van grote vreugdevuren en uitvoeren van verschillende rituelen. De Kelten geloofden dat op deze dag de deur naar het rijk van de doden een klein stukje openstond, waardoor de zielen van de overledenen naar de aarde konden komen. Helaas pasten er volgens de Kelten ook demonen door dit kiertje en ze deden er dan ook alles aan om deze kwade wezens af te schrikken. Hier komt waarschijnlijk de traditie van het griezelige verkleden vandaan!

Halloween

Geestige gebruiken
In de negende eeuw mengde Samhain zich met het christelijke feest Allerzielen, dat op 1 november wordt gevierd. Paus Bonifatius IV voerde dit feest in 609 in om alle christelijke heiligen te eren. Eén dag na Allerheiligen worden alle overledenen herdacht op Allerzielen, dit heeft mede bijgedragen aan het ‘duistere’ karakter van Halloween.

Snoep of ik schiet!
Waar de beroemde Halloween uitspraak ‘Trick-or-treat‘ vandaan komt, is niet helemaal bekend. De Kelten gingen tijdens Samhain langs de deuren om hout voor de vreugdevuren te verzamelen, daar kregen zij vaak ook iets te eten bij. De christenen bakten tijdens Allerzielen zielenkoeken, die werden meegegeven aan groepen kinderen en armen die langs de deuren trokken om deze koeken op te halen. Dat is wel even wat anders dan de bakken met snoep die de kinderen tegenwoordig ophalen 😉

Día de Muertos
Als je de Disneyfilm Coco hebt gezien, weet dat ze in Mexico op 1 november Día de Muertos oftewel ‘dag van de doden’ vieren. De zielen van overledenen zouden op deze dag terugkeren naar de aarde. Iedereen is druk in de weer om de graven van overledenen te versieren, vaak wordt er ook eten en drinken geofferd. Een bijzonder tafereel!

Of je nou snoep gaat verzamelen, je jezelf als spook verkleedt of niet: wij wensen je een hele fijne Halloween!

Mexicaanse Sokken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte van de leukste sokken

Elke maand verloten we een paar gratis sokken onder onze nieuwsbrief lezers.

Je kunt bij Soque.nl ook terecht voor:

Onze meestgestelde vragen

We maken de sokken precies zoals op het ontwerp, maar begrijpen dat je ze in real life wilt zien (en voelen). Een sample ontvangen kan op 3 manieren: 1. Een sample van eerder gemaakte sokken, dit is kosteloos en geeft al een goed beeld van de te verwachten kwaliteit. 2. Foto’s van een sample van jullie eigen ontwerp. De levertijd hiervan is ongeveer 1 á 2 weken. a. Als er sprake is van een order, is dit kosteloos b. Als er nog geen order is kan dit voor €50,- per ontwerp (dit wordt van de nota afgetrokken als de order doorgaat). 3. Een fysiek sample van jullie eigen ontwerp. Dit kan voor €75,- voor het eerste ontwerp en € 50,- voor extra ontwerpen. De levertijd hiervan is ongeveer 4 weken. Bij een order groter dan 500 paar per ontwerp wordt dit van de nota afgetrokken als de order doorgaat.
Ja, het is zeker mogelijk om sokken te laten bedrukken met tekst. Tekst heeft wel wat meer ruimte nodig om de letters heen, maar een slogan of website is bijvoorbeeld goed mogelijk. Zie voor meer informatie onze pagina over het bedrukken van sokken met tekst.
Stuur ons je wensen, logo en huisstijl dan ontvang je binnen 24 uur een gratis proefontwerp in de vorm van een digitale schets. Met jouw feedback kunnen we je ontwerp vervolgens net zo vaak aanpassen totdat het geheel naar wens is.
Jazeker, bij ons kun je al je eigen sokken laten bedrukken vanaf 50 paar.
Ook gepersonaliseerde sportsokken kunnen wij voor je bedrukken. Dit is al een tijdje een trend en onze klanten vragen hier vaak om. Zie voor meer informatie onze pagina over sportsokken bedrukken.
Geen probleem om sokken met logo voor je te maken. Dit kunnen wij met de meest uiteenlopende logo's. Zie voor meer informatie onze pagina over sokken met logo.