Vrijwilligerswerk voor het goede doel? Daar draait Sanne Veuger haar hand niet voor om. Al bijna vier jaar lang zet zij zich samen met Annewien in voor Love Ush, oftewel Stichting Ushersyndroom. Na armbandjes en sleutelhangers was het tijd om een nieuw item aan de webshop toe te voegen om aandacht te vragen voor het Ushersyndroom: “Sokken zijn altijd leuk.”
Wat is het Ushsersyndroom precies?
“Het Ushersyndroom is een zeldzame, erfelijke aandoening waarbij kinderen slechthorend of doof geboren worden. Daarbij wordt ook het zicht steeds minder. Uiteindelijk wordt iedereen die het heeft doof en blind. Ook kunnen kinderen evenwichtsproblemen ervaren of verstoorde motoriek.”
Wat heftig! Hoe kwam je erbij om voor deze stichting als vrijwilliger aan de slag te gaan?
“Een vriendin van me kreeg een kindje met het Ushersyndroom. We vinden het altijd zo vanzelfsprekend dat je kind gezond is, dus dit viel rauw op ons dak. Die vriendin en ik hebben ons een paar jaar na dit nieuws aangesloten als vrijwilliger bij de stichting. Eerst verkochten we vooral zelfgeknoopte armbandjes, dat deden we allemaal uit eigen zak, soms met behulp van sponsors. Ik ben trots dat ik kan zeggen dat de opbrengst van alle donaties voor 100% bij de stichting terecht komt. Dit jaar werd ons gevraagd of wij niet beheerder wilden worden van de webshop. Natuurlijk, dachten we, maar dan moeten er wel sokken in!”
Was het gemakkelijk om tot een passend ontwerp te komen?
“De oude oppas van mijn kinderen doet het grafisch lyceum en had ons eerder ook geholpen met ontwerpjes. We hadden haar gevraagd om een ontwerp te maken met de kleuren van de webshop en dat is goed gelukt. Eerst twijfelden we nog over een ontwerp met braille of morse code, maar dat was iets te ambitieus, haha! Uiteindelijk vonden we het belangrijk dat de sok vooral vrolijk was. Mijn man draagt bijvoorbeeld altijd Happy Socks, dus dat was een goede inspiratiebron. De sokken moesten in ieder geval niet te zwaar aan het ushersyndroom hangen.
Elk jaar willen we elk jaar een nieuw ontwerp uitbrengen, zo blijf je vernieuwen en heb je elke keer weer goede reden om de stichting te steunen.”
Hoe ziet jouw eigen sokkenla er eigenlijk uit?
“Dat wil je niet weten, haha! Het is inmiddels een bonte kermis. Vroeger droeg ik vooral zwarte sokken, maar nu heb ik streepjes, bolletjes, de ushersokken natuurlijk, tijgerprintjes, hartjes…zwarte sokken komen er bij mij niet meer in. Hopelijk volgt de rest van Nederland snel!”
Wil jij ook kinderen met het ushersyndroom steunen door mooie sokken te kopen? Neem een kijkje de webshop van Love Ush!
Ook zelf sokken ontwerpen? Neem contact op via het onderstaande formulier.